28 mei: Haagse Theaterparade tegen TTIP!

Als we een eerlijke economie willen, dan is nu het moment om in beweging te komen. Ons milieu, onze gezondheid en onze rechten worden ondergeschikt gemaakt aan handel en investeringen. Het vrijhandelsverdrag #TTIP kan al dit jaar uitonderhandeld worden. Het EU-Canada-verdrag #CETA kan dit jaar zelfs al in werking treden.

Daarom doet Den Haag mee aan de Nationale Actiedag tegen TTIP, CETA en ISDS op zaterdag 28 mei. We gaan het ingewikkelde verhaal over TTIP aan zoveel mogelijk mensen vertellen en het voor hen concreet maken. Dat doen we met een theaterparade, waarin een ISDS-tribunaal theatraal nagespeeld wordt op straat. En waarin iedereen die dat wil met spandoeken kan aansluiten, kan meezingen, of het gesprek met voorbijgangers aan kan gaan.

WAAR?
Zaterdag 28 mei tussen 13.00 en 15.00 bij het standbeeld van Haagse Harry, Grote Markt (boven de tramingang)

WIE ZIJN WIJ?
Dit evenement wordt georganiseerd door een groep bewoners, in samenwerking met Den Haag in Transitie; Recht voor Allen; FNV Den Haag; Strijd voor Zorg en Welzijn; Haagse Stadspartij; Duurzaam Den Haag; Milieudefensie; Mars voor Moeder Aarde Den Haag; FossielVrij Den Haag; Haagse Mug; Earth Guardians The Hague; PvdA Westland; GroenLinks Den Haag en Westland; SP Den Haag; Dwars Leiden-Haaglanden; Koor Jan en Alleman; Mobiele Clowniek Fabriek. Milieudefensie heeft opgeroepen tot de actiedag.

DOE JE MEE?
* Door mee te lopen
* Door dit evenement te delen
* Door op woensdag 25 mei te helpen met spandoeken maken

WAAROM ACTIE TEGEN TTIP, CETA & ISDS?
Een onderdeel van de vrijhandelsverdragen TTIP en CETA is het ISDS-tribunaal, dat straks in Den Haag gezeteld kan gaan worden. Den Haag zou de internationale stad van het recht moeten zijn, maar ISDS heeft helemaal niks met recht te maken. Stel, wij besluiten in Nederland democratisch om nieuwe regelgeving in te voeren, bijvoorbeeld nieuwe standaarden voor voedselveiligheid, milieustandaarden, of arbeidsrechten. Via het ISDS-tribunaal kunnen multinationals dan, wanneer TTIP of CETA doorgaat, miljardenclaims indienen bij de Nederlandse regering als ‘schadevergoeding’. In andere landen met vergelijkbare verdragen zien we nu al dat overheden er vaak voor kiezen nieuwe wetten niet door te voeren (bijvoorbeeld een kolencentrale niet te sluiten) omdat ze bang zijn zo’n miljardenclaim te moeten betalen. Kortom, de multinational heeft het voor het zeggen en vervuilers worden betaald. En aan zo’n tribunaal komt geen rechter te pas; het ‘innovatieve’ aan TTIP is dat de zaken buiten het rechtssysteem om geregeld worden.

Zie ook: www.tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2015-2016/ttip.html